Sund ekonomi oavsett verksamhetsområde

Att få ordning på ekonomin i företaget är en förutsättning för att det ska kännas kul att driva företag även när det kommer en svacka. Genom att se till att ha en buffert och genom att investera eventuella överskott i fonder, både kort- och långsiktigt skapar man trygghet åt sig själv och företaget. Därför har man som företagare stor nytta av att lära sig hur börshandel och fonder fungerar, även om ens kärnverksamhet inte alls handlar om ekonomi. I den här bloggen kommer vi med handfasta tips och information kring att handla på börsen, investera i fonder och bygga upp en aktieportfölj för företaget som gör att det står stadigt när det blåser. Som företagare handlar det alltid om att befinna sig både i nuet och en bit in i framtiden. Ju längre framförhållning du har, desto större chans har du att välja rätt väg för ditt företag.

Börshandel och fondinvestering för företagare

Att handla på börsen tar tid och kräver engagemang, något man inte alltid har i överflöd när man driver eget företag. Därför väljer många företag att placera pengar i fonder, som drivs av banker eller aktiemäklare. En aktiefond består av många olika värdepapper, vilket gör att riskerna sprids. Går en aktie ner i fonden går antagligen en annan upp, och dina investeringar sjunker inte i värde på samma sätt som de hade gjort om du bara investerat i en aktie.

Fonder kommer med olika risknivåer. Fonder med låg risk ger mindre avkastning, medan fonder med högre risk kan ge högre avkastning. Vilken fond du väljer att placera företagets pengar i beror på hur långsiktigt du vill göra sparandet. Tänker du långsiktigt kan det alltså vara en bra idé att investera i en fond med högre risknivå.

Marknadsföring för företagare

Marknadsföring är också en viktig del av att lyckas som företagare. Nuförtiden väljer många företagare att enbart marknadsföra sig digitalt med hjälp av SEO, riktad reklam, närvaro på sociala medier, mailutskick mm. Detta är oftast mycket effektivt, men även traditionell reklam har sina fördelar. Vi skriver om hur du som företagare kan tänka kring olika typer av reklam, hur du identifierar din målgrupp och hur du bäst når den. Reklam är en hel vetenskap och sätter du dig in hur det fungerar och lyckas skapa en bra profil utåt för ditt företag kan du öka din omsättning avsevärt.

Vi skriver om allt som berör företagande och ekonomi

Att ta kontroll över företagets ekonomi, lära sig förutse risker och hitta möjligheter är nyckeln till ett framgångsrikt liv som företagare. Vi hoppas att du på den här bloggen kommer att hitta det du behöver för att din resa mot ett sunt företagande ska bli så kort och lyckosam som möjligt. Trevlig läsning!

Redovisningsbyrå i Stockholm gör allt mycket enklare

Vem kunde tro det skulle vara så svårt att ha eget företag. Det spelar ingen roll om det är stort eller litet. Lämna över det till en redovisningsbyrå i Stockholm som gör det enklare att ha eget.

Alla dessa måsten som måste göras. En hel to do-list, och nästan allt är pappersarbete. Var det så här det skulle bli när man hade eget företag? Det finns mycket fint och väldigt mycket roligt med det. Men detta arbetet driver en till vansinne. Siffror överallt, det ska räknas, lämnas in, och det ska vara rätt. 

Så mycket enklare att lämna över det till proffsen. För när det börjar kännas tråkigt att jobba på grund av det, då finns det inget att vänta på. Det finns fler än en bra redovisningsbyrå i Stockholm man kan vända sig till. 

Ser till att allt är rätt med hjälp av en redovisningsbyrå

Ni vet den där känslan när man har något som måste lämnas in. Det måste vara rätt för att inte något ska gå fel. Lite så är det med redovisningen. När man anlitar ett företag är det inget man behöver oroa sig över. De har full koll på alla papper. Var, när och hur de ska lämnas in. Du behöver inte oroa dig för att ha skrivit en siffra fel. Eller den ständiga undran, var det idag, eller var det imorgon? För de har koll på allt. Spara alla papper och lägg det ordningsamt, så åker du till redovisningsbyrån och lämnar in det när det behövs.

Hitta jobb med tjänsten rusta och matcha

Det är inte nyttigt att vara arbetslös för länge, och då gäller det att hitta nya metoder för att bryta mönster. Med tjänsten rusta och matcha hos Arbetsförmedlingen kan du äntligen få jobb.

Arbetslöshet kan göra vem som helst galen. Du får kämpa för att dagarna inte ska se likadana ut. Det dröjer inte länge förrän du sitter där i underkläder och ett fläckigt linne och äter nudlar direkt ur kastrullen. Det är inget lyxliv att vara arbetslös och bara komma ut ur huset när du ska gå på möten hos Arbetsförmedlingen. Men när du väl är på Arbetsförmedlingen kanske du kan ta del av den nya tjänsten rusta och matcha. Det kan mycket väl vara så att det är den metoden som bryter mönstret av arbetslöshet och gör att du hittar ett nytt jobb. Ett jobb som ger dig mening, sysselsättning och framför allt en inkomst så att du kan byta nudlarna mot mer näringsrik kost.

Tjänsten rusta och matcha gör dig förberedd

Det som är bra med “rusta och matcha” är att du får målinriktad hjälp med att få ett jobb. Istället för att sitta och söka massa meningslösa jobb som du ändå saknar behörighetskrav för så får du möjlighet att förvärva dig kunskaper som du kommer ha nytta av. Du får till exempel lära dig hur du ska göra som bäst ifrån dig på intervjuer. Du får också nya kontakter och möjlighet att göra studiebesök på arbetsplatser. Därefter matchas du med det jobb som passar dig bäst.

Ekonomisk hjälp eller hjälp med ekonomi?

När man är företagare och har en verksamhet som går bra är det inte alltid enkelt att hinna med administration. Att frigöra tid för själva verksamheten är viktigare. Vad gör man för att hinna?

Att driva ett eget företag är oftast roligt och stimulerande. Känslan av att vara sin egen chef är skön. Att lägga många timmar på verksamheten är sällan något negativt även om man kan bli lite trött och stressad emellanåt. Förhoppningsvis är jobbet något man är intresserad av och duktig på.

Egen firma kräver också en hel del administration. Beroende på vilken typ av verksamhet man driver kan den delen variera. Det kan vara enkelt eller ta en hel del tid. Det kan innebära att man måste handskas med löner och liknande. Det är inte alltid vare sig roligt eller lätt att hinna med den typen av jobb efter en full arbetsdag i verksamheten.

En pålitlig affärspartner är guld värd

Har du svårt att hinna med? Vill du gärna ha lite fritid och tänka på annat än rörmokeri eller skoaffärer? Hur skulle det kännas att låta DOER Ekonomi & Redovisning AB ta hand om din administration? Om tanken låter lockande ska du ta kontakt och höra hur de tror att de kan hjälpa dig.

Det finns ett antal uppgifter som du faktiskt kan lämna bort. Du kan frigöra tid till annat och du är trygg i att administrationen blir korrekt utförd. Allt ifrån löpande bokföring till löner och årsbokslut kan en pålitlig firma göra.

Visselblåsarna blåser liv i demokratin

En whistleblower är en person som avslöjar missförhållanden eller orättvisor från insidan. Det kräver både mod och strategi och det är viktigt att det finns ett skydd för visselblåsare.

Watergate är ofta det största exemplet när man talar om avslöjanden, ett journalistiskt arbete som tvingade fram president Richard Nixons avgång i USA. Men en journalist klarar sällan ett sådant avslöjande på egen hand. Journalisten behöver hjälp av människor från insidan som kan, men framför allt vågar, berätta om missförhållanden, hemligheter och korruption innan informationen kan träda fram i ljuset. De behöver hjälp av en visselblåsare. En så kallad “whistleblower”. En sådan är en person som sätter värden som demokrati och rättvisa före sitt eget välmående. Någon som är beredd att stå upp, skilja sig från mängden och gå mot strömmen och berätta att någonting pågår bakom kulisserna, och det som sker är allt annat än okej.

Världens kändaste whistleblower

Det finns ett namn som är mer berömt än något annat när det kommer till visselblåsare i historien. Edward Snowden. Han är ingen journalist, utan arbetade inifrån på den amerikanska myndigheten National Security Agency, NSA. En myndighet som ägnar sig åt viss övervakning.

Massiv övervakning, för att vara exakt, visade det sig när Snowden gick rakt emot sin arbetsgivare och avslöjade för världen att USA spionerade så väl på civilpersoner som andra länder och dess myndigheter. Han bröt lagen och svek uppdraget på sitt arbete, men han ansåg att värdet av att världen får veta vad som sker i skymundan väger över hans egna behov.

Whistleblowers behöver skydd

Snowden tvingades i landsflykt. Han tvingades lämna sitt hus och sin familj på Hawaii och hamnade till slut i Ryssland där han fick politisk asyl. I egenskap av whistleblower hade han gjort ett val. Han kände att det var det enda valet han hade, och framför allt att det var rätt val. Vi kommer aldrig att få reda på sådana hemligheter som Snowden avslöjade om människor inte har modet att träda fram.

Och för att ha modet krävs att de får rätt skydd. Att de behandlas som hjältar som vågar tala om när någonting inte står rätt till, istället för att straffas och låsas in. Ingen ska exempelvis behöva vara rädd för att larma om missförhållande på sitt jobb för att man är rädd att få sparken. Ibland kan det till och med vara din skyldighet att göra så.

Gör livet på kontoret lite enklare

När man jobbar på kontor och man ska hålla på med olika dokument kan det ibland kännas som att hitta en nål i en höstack. Med hjälp av ett ärendehanteringssystem blir livet på kontoret bättre.

Få tid över till annat än att bara leta efter olika dokument och ärenden som behöver fixas.
När man använder sig av ett ärendehanteringssystem sköter det alla påminnelser och var du har de olika dokumenten. Det går även att göra notiser på det om man t.ex. har ett brådskande ärende. När du och ditt kontor har lärt er hur systemet fungerar kommer ni kunna spara mycket tid och pengar på det. Slipp stressen över att behöva minnas alla förfrågningar och beställningar. Ett ärendehanteringssystem passar de flesta företag och branscher. Det är nästan ett måste när man jobbar med ett administrativt jobb.

Vad ska man välja?

När ni väljer system vill ni ha något ni kan utvecklas med. Att välja ett företag som har fler kunder är att rekommendera, då sitter de högst troligt på ett större kapital och arbetar för att hela tiden utveckla sitt system. Att välja ett system som är skräddarsytt för just er kan bli väldigt kostsamt, både då det tar tid och kostar mycket pengar. Det är istället bättre att välja ett system som passar er och som kan utvecklas med er.

När ni ska köpa ett ärendehanteringssystem skriv då gärna upp en lista innan på vad ni vill ska finnas med. Där finns flera olika företag att välja mellan. Kolla upp för- och nackdelarna samt hur mycket de arbetar för att utveckla deras system. När ni hittat ett företag som ni kan tänka er, kolla då även upp så att de har erfarenhet och ger den support som kan behövas. Väljer man ett av de större företagen har de oftast en väldigt stor support och har arbetat och utvecklat sitt system i över 20 års tid – ett välbeprövat system. Hitta rätt system för er.

Få mer tid över till annat.

Gör kontoret gladare och slipp alla post-it lappar. Gör livet på jobbet lite enklare helt enkelt. Få reda på vem som ska göra vad, samt hur och när det ska göras. Med hjälp av ärendehanteringssystem faller inget ärende mellan stolarna. Ni får mer tid över till annat och slipper vara beroende av era medarbetare. Vilket innebär att ni får gladare kontorsmedarbetare och att det blir roligare att gå till jobbet. Läs mer om ärendehanteringssystem på denna hemsida: ärendehanteringssystem.nu

Neonskylten – en klassiker i uppdaterad form

Neonskylten – en klassiker i uppdaterad form. Men, vad hände egentligen med den äldre modeller? I början av 1900-talet så slog neonskylten igenom på bred form. Det hela startade i Paris och spreds sedan till varje större stad värd namnet i Europa. Så även till Stockholm.

Faktum är att reklamskyltar i allmänhet och neonskyltar i synnerhet snabbt blev en del av den arkitektoniska utvecklingen i vår huvudstad. Överallt syntes ljusskenet från olika fasader där företag, genom neonskyltar, gav sig tillkänna för medborgarna. Detta skapade ett modernt intryck till en stad i en förvandling.

I Stockholm såg man den enorma, rörliga Stomatol-skylten vid Katarinahissen, man såg Dagens Nyheter-skylten och överallt kunde man se biografer – Draken; Sveriges vackraste skylt enligt många! – restauranger, butiker och olika företag använda sig av neonskyltar för att markera sin närvaro. Marabou, Lipton, Pommac – samtliga dessa företag visade sig längs Kungsgatan och mot Stureplan: neonskylten var en självklarhet och gav Stockholm en identitet som storstad.

Stockholm hade taktpinnen – men tappade den. Varför? Det enkla svaret är att inställningen till allmän reklam förändrades. Där vi tidigare – fram till 50-talet – såg reklam som någonting häftigt så förändrades den allmänna inställningen. Varför skulle man påtvingas en massa reklam och en massa blinkande skyltar varje gång man steg utanför dörren. Det blev omodernt med neonskyltar i Stockholm och många av de som tidigare gett staden ljus under kvällarna plockades bort eller släcktes.

Det hela föll i glömska. Istället för neon så började man använda sig av vanliga skyltar där endast bokstäver var skrivna. Fullt fungerande – men inte alls lika roligt. Därför är det glädjande att se förändringens vindar igen. Neonskylten har gjort comeback – men i en ny tappning. Numera så använder man sig av neonskyltar med led-teknik och det har stora fördelar.

Neonskyltar med energisnål led-teknik

Neonskyltar var på alla sätt och vis ett häftigt inslag i en stadsmiljö. Dels så gav de ljus – av alla tänkbara färger – och dels så gav de också unika intryck till företagen som använde sig av dem.

Hur och varför? Jo, för att just skyltar av neon var ytterst formbara. Man kunde forma dem till egentligen vilket typsnitt och vilken form som helst; det skapade en kreativitet och en möjlighet för företag, för tidningar, för restauranger, caféer och andra verksamheter att visa upp sig för alla. En skylt gav en chans att visa sig unik på ett helt annat sätt än vad dagens skyltar mäktar med. Eller?

Sanningen är alltså den att neonskylten är tillbaka och att den har exakt samma fördelar som föregångaren. Led Tekniken möjliggör samma kreativa formgivning, samma experimenterande med ljus och samma unika uttryck – men där allt blir avsevärt mycket billigare. Neonskylt med energisnål led-teknik sparar pengar och de ger samtidigt samma tydliga möjligheter att skapa en unik profil för ett företag.

Neonskyltar är konstverk för alla

Detta är ytterst välkommet. Städer behöver ljus och de behöver den häftiga upplevelsen av olika ljus- och färger under kvällarna. Den stora fördelen nu är att det inte behöver kosta så mycket och att driften dessutom blir säkrare och enklare. Led-tekniken har fört neonskylten till framtiden och det ger städer – Stockholm framförallt – en chans att bjuda på det lilla extra igen.

Att inkludera neonskyltar i den arkitektoniska stilen ger definitivt ett mervärde och skapar en känsla av en stad full av liv, vitalitet och en egen känsla. Säga vad man vill om reklam och marknadsföring, men håll med om att man hellre väljer en snygg, väldesignad och upplyst skylt än en aggressiv gåpåig reklam på Tv eller på radion. En välplanerad skylt är till mångt och mycket ett konstverk, med den tydliga fördelen att den är tillgänglig för alla. Såväl under dag som under natten.

Kuvertet – en gammal raritet

“Edison har gjort en ny uppfinning, tack vare hvilken det är möjligt att på mycket långa afstånd öfverföra fotografier af landskap, porträtt o.s.v berättar utländska tidningar”

Texten kommer från Borlänge Tidning 1891 och mycket lite har skrivits om kuvertet sedan dess. Vad han hade uppfunnit var C5 kuvert som sedan har utvecklats i olika storlekar och former. Men man har faktiskt hittat bevis på att vi skickat meddelanden på de forna egyptiernas tid. Idag minskar strömmen av brev som skickas över hela världen då internet gjort sitt fram tåg. Numera gäller e-mail, chatt och samtal på facetime för att förmedla budskapen. Man har idag inte samma tålamod idag som förr då man kunde vänta på ett brev i veckor. En långsam kommunikation som gjorde att många satt och väntade på brevbäraren med med pirr i magen.

Användningen av kuvert idag

Det finns dock vissa saker idag som man gärna skickar per post. Ett utav dem är inbjudningar till olika tillställningar. Det brukar för det mesta handla om bröllop och dop där man vill skapa genuina personliga inbjudningar till vänner och familj. Dock är det nog mest post från samhällets olika instanser som dimper ner i brevlådan. Räkningar, pensionsinformation och så givetvis horder av reklam är bara några av dem. Men även de håller sakta på att förlora marknad mot internet och smarta appar. Något som kanske kommer att stanna kvar ännu ett tag är födelsedagskorten som ligger i kuvert. För vem gillar inte att spänt se vad som står på kortet.

Egen personlig touch

Även om internet tagit över mycket av våra olika pappersprodukter så kan det fungera precis tvärt om. För nu kan man nämligen själv skapa kort och kuvert som är personliga i sin design. Man kan göra andra trycksaker som matchar och faktiskt ha sin egen privata logga. Allt man behöver göra är att gå in på nätet och googla på skapa egna kuvert eller på trycksaker. Sedan är det bara att börja. Kanske börjar man med att skapa inbjudningskort till nästa födelsedagskalas. Lägga in en personlig bild och en rolig text som kommer att få vänner och familj att dra på smilbanden. När man ändå är inne på en sådan rolig site så kanske man ska beställa roliga stickers till sin bästa vän med några väl valda ord. Eller varför inte ge sambon ett anteckningsblock med en bild på sig själv och orden “min älskling”.

Hjälp vid konkursen

Som företagare men också som privatperson kan du komma på obestånd. Om du saknar förmåga att betala skulder kan tingsrätten besluta om konkurs. Processen är inte enkel och du kan behöva hjälp

Att hamna i en situation med ekonomiskt obestånd är långtifrån ovanligt. Däremot är det kanske inte så att du själv kommer att drabbas mer än någon enstaka gång under livet. Om ens en! När man ändå befinner sig i denna situation är det otroligt många frågor som kan dyka upp. Det handlar inte heller bara om frågor utan det handlar om mycket konkreta åtgärder som måste göras. Juridisk expertis är något av ett måste när en situation med ekonomiskt obestånd dykt upp. Har man inte tidigare råkat ut för liknande har man inte heller helt koll på vad som görs och i vilken ordning. Juridisk hjälp ger en smidigare process med mindre besvär för alla inblandade.

Hur ser den normala processen ut vid konkurs?

En konkurs är inte något som bara plötsligt händer. En konkurs är en åtgärd som kan vidtas för att lösa en situation när ett företag under en längre period saknat medel för att betala skulder. Även en privatperson kan också försättas i konkurs, fast detta är mindre vanligt. Det är tingsrätten som beslutar om konkurser och för att det ska kunna genomföras behöver man lämna in en ansökan. Som gäldenär kan du själv ansöka om detta. Även borgenärer – alltså de företaget är skyldig pengar – kan ansöka om konkurs.
Det säger sig självt att du kommer att behöva hjälp från en advokat när du ämnar göra en sådan ansökan. Den erfarenhet man som jurist har när det gäller dylikt är ovärderlig. Korrekt förfarande och rätt underlag hittar du bäst med juristens hjälp.
Vad är det då som din advokat gör vid en konkurs?

Vad händer med egendom vid en konkurs?

När tingsrätten väl beslutat att en gäldenär sätts i konkurs kommer en rad åtgärder att vidtas. Din advokat kommer nu att benämnas som din konkursförvaltare. Vad gör en sådan?
För det första tar konkursförvaltaren hand om konkursboets egendom. Därefter upprättas en förteckning över dessa tillgångar. Man medverkar vid de processer som sker i tingsrätten.
Vid en konkurs ska också en förvaltarberättelse författas där orsakerna till konkursen redogörs för. Slutligen säljer konkursförvaltaren tillgångarna och ser till så att gäldenärerna får betalt i den mån tillgångarna räcker.
Ta kontakt med en advokatfirma med rätt erfarenhet och få rätt hjälp!

Riktlinjer vid rekrytering av ny personal

Hur går man tillväga när man behöver anställa ny personal? Ska man sköta rekryteringen själv eller ta in hjälp? Finns det någon position inom företaget som är svårare att tillsätta än andra?

När man har identifierat behovet av att anställa någon ny på företaget så kan det vara en idé att inte enbart enbart ta in någon som ska ta över efter den som slutar eller fyller det behov man ursprungligen kan se. Sitt istället gärna ner och gör en genomgång av vilka behov som finns, vilka som idag är tillgodosedda och vad som skulle vara bra att ha framöver. Kanske kommer man fram till att den som rekryteras inte alls ska ha samma kunskaper som den som slutar eller fylla det tomrum som man först kan se. Istället kanske redan befintlig personal kan få andra arbetsuppgifter och den nyanställda kan fylla andra luckor som istället behöver kompletteras. Det kanske till och med ska vara någon som kommer att avlasta på flera positioner vid ledigheter och sjukdomar, och istället för en spetskompetens behövs då någon som är lättlärd och flexibel.

Ta hjälp av proffs vid nyanställning

Enligt undersökningar så sker de flesta anställningar genom kontakter eller uppsökande rekrytering – så kallad headhunting – även om annonserna går ut publikt. Det kan vara svårt att genom en eller ett par korta intervjuer kunna förutse om personen kommer passa i positionen, och därför tenderar man istället att anställa någon man redan vet hur den fungerar och hur den arbetar. Om man däremot inte har någon sådan person i åtanke så kan man ta hjälp med rekryteringen. Det är trots allt en process som tar mycket tid ifrån den egna personalen, och vem tackar nej till proffshjälp från någon som är van vid rekrytering?

Positioner med spetskompetens är svårare att fylla

På ett företag brukar det vara svårare att fylla positioner ju mer specifika de är, det vill säga om det rör sig om någon ovanlig spetskompetens. Vad som annars är lättare eller svårare när det gäller att hitta personal är huruvida arbetet har udda arbetstider, är riskfyllt, har högt ansvar eller inte är på heltid. Om arbetsplatsen ligger avsides så kan det också innebära en svårare rekrytering. Tänk därför noga igenom vad som är ett måste och vad som går att jämka med när rekryteringen går igång. Och som arbetssökande är det alltid en idé att ansöka till intressanta tjänster.

Bästa tipsen för dig som är egenföretagare

När man väljer att starta sitt eget företag, då har man ofta en bra idé som gör att företaget kan klara sig. Men det är inte alla som klarar sig trots det. Här kommer tips för dig som ska starta eget.

Många drömmer om att vara sin egen, slippa ha någon över sig som bestämmer vad man ska göra. Att starta ett eget företag och på det viset arbeta för sig själv är en dröm som många har, men som väldigt få vågar satsa på. Det ger en frihet att ha sitt eget och jobba för sig själv, men med den friheten kommer också ett enormt ansvar och det krävs också att man sitter på en stor dos självdisciplin. Oavsett vad man vill göra, så bör man först fundera ut en bra affärsidé. Har man ingen sådan så kommer det inte att fungera. Man behöver ha en bra plan på hur man vill jobba och vad man vill åstadkomma.

Kom på en unik affärsidé

Affärsidén behöver vara rak och tydlig så att alla kan förstå den. Gör det inte mer komplicerat än vad det behöver vara. Ett hett tips är att ta hjälp av någon som varit eller är i samma sits som du är i just nu, man kan få många tips och råd från andra egenföretagare. Man behöver också skaffa sig en revisor och en redovisningsbyrå som kan hjälpa till med det ekonomiska. Många egenföretagare väljer att sköta bokföring själva, men de allra flesta behöver någon som kan hjälpa till med detta. Någonting som man också behöver göra är att ta reda på hur marknaden ser ut för just din produkt. En idé kan vara hur bra som helst, men om den inte säljer så fungerar det inte eller hur?

Skapa dig ett nätverk av kontakter

Det är väldigt viktigt att man som egenföretagare har folk runtomkring sig, annars kommer det inte att fungera. Även om man vill jobba som sin egen och vara sin egen boss, så kommer man på ett eller annat sätt vara i behov av andra för hjälp och stöd. Engagera familjemedlemmar så att de är med på vad du gör och vill finnas till som stöd också även om de inte hjälper till med någonting konkret i ditt företag. Ett sista tips för dig som ska starta eget, se till att du vet vilka dina kunder kommer vara och engagera dig i marknadsföringen mot just dessa.