Kuvertet – en gammal raritet

“Edison har gjort en ny uppfinning, tack vare hvilken det är möjligt att på mycket långa afstånd öfverföra fotografier af landskap, porträtt o.s.v berättar utländska tidningar”

Texten kommer från Borlänge Tidning 1891 och mycket lite har skrivits om kuvertet sedan dess. Vad han hade uppfunnit var C5 kuvert som sedan har utvecklats i olika storlekar och former. Men man har faktiskt hittat bevis på att vi skickat meddelanden på de forna egyptiernas tid. Idag minskar strömmen av brev som skickas över hela världen då internet gjort sitt fram tåg. Numera gäller e-mail, chatt och samtal på facetime för att förmedla budskapen. Man har idag inte samma tålamod idag som förr då man kunde vänta på ett brev i veckor. En långsam kommunikation som gjorde att många satt och väntade på brevbäraren med med pirr i magen.

Användningen av kuvert idag

Det finns dock vissa saker idag som man gärna skickar per post. Ett utav dem är inbjudningar till olika tillställningar. Det brukar för det mesta handla om bröllop och dop där man vill skapa genuina personliga inbjudningar till vänner och familj. Dock är det nog mest post från samhällets olika instanser som dimper ner i brevlådan. Räkningar, pensionsinformation och så givetvis horder av reklam är bara några av dem. Men även de håller sakta på att förlora marknad mot internet och smarta appar. Något som kanske kommer att stanna kvar ännu ett tag är födelsedagskorten som ligger i kuvert. För vem gillar inte att spänt se vad som står på kortet.

Egen personlig touch

Även om internet tagit över mycket av våra olika pappersprodukter så kan det fungera precis tvärt om. För nu kan man nämligen själv skapa kort och kuvert som är personliga i sin design. Man kan göra andra trycksaker som matchar och faktiskt ha sin egen privata logga. Allt man behöver göra är att gå in på nätet och googla på skapa egna kuvert eller på trycksaker. Sedan är det bara att börja. Kanske börjar man med att skapa inbjudningskort till nästa födelsedagskalas. Lägga in en personlig bild och en rolig text som kommer att få vänner och familj att dra på smilbanden. När man ändå är inne på en sådan rolig site så kanske man ska beställa roliga stickers till sin bästa vän med några väl valda ord. Eller varför inte ge sambon ett anteckningsblock med en bild på sig själv och orden “min älskling”.