Sund ekonomi oavsett verksamhetsområde

Att få ordning på ekonomin i företaget är en förutsättning för att det ska kännas kul att driva företag även när det kommer en svacka. Genom att se till att ha en buffert och genom att investera eventuella överskott i fonder, både kort- och långsiktigt skapar man trygghet åt sig själv och företaget. Därför har man som företagare stor nytta av att lära sig hur börshandel och fonder fungerar, även om ens kärnverksamhet inte alls handlar om ekonomi. I den här bloggen kommer vi med handfasta tips och information kring att handla på börsen, investera i fonder och bygga upp en aktieportfölj för företaget som gör att det står stadigt när det blåser. Som företagare handlar det alltid om att befinna sig både i nuet och en bit in i framtiden. Ju längre framförhållning du har, desto större chans har du att välja rätt väg för ditt företag.

Börshandel och fondinvestering för företagare

Att handla på börsen tar tid och kräver engagemang, något man inte alltid har i överflöd när man driver eget företag. Därför väljer många företag att placera pengar i fonder, som drivs av banker eller aktiemäklare. En aktiefond består av många olika värdepapper, vilket gör att riskerna sprids. Går en aktie ner i fonden går antagligen en annan upp, och dina investeringar sjunker inte i värde på samma sätt som de hade gjort om du bara investerat i en aktie.

Fonder kommer med olika risknivåer. Fonder med låg risk ger mindre avkastning, medan fonder med högre risk kan ge högre avkastning. Vilken fond du väljer att placera företagets pengar i beror på hur långsiktigt du vill göra sparandet. Tänker du långsiktigt kan det alltså vara en bra idé att investera i en fond med högre risknivå.

Marknadsföring för företagare

Marknadsföring är också en viktig del av att lyckas som företagare. Nuförtiden väljer många företagare att enbart marknadsföra sig digitalt med hjälp av SEO, riktad reklam, närvaro på sociala medier, mailutskick mm. Detta är oftast mycket effektivt, men även traditionell reklam har sina fördelar. Vi skriver om hur du som företagare kan tänka kring olika typer av reklam, hur du identifierar din målgrupp och hur du bäst når den. Reklam är en hel vetenskap och sätter du dig in hur det fungerar och lyckas skapa en bra profil utåt för ditt företag kan du öka din omsättning avsevärt.

Vi skriver om allt som berör företagande och ekonomi

Att ta kontroll över företagets ekonomi, lära sig förutse risker och hitta möjligheter är nyckeln till ett framgångsrikt liv som företagare. Vi hoppas att du på den här bloggen kommer att hitta det du behöver för att din resa mot ett sunt företagande ska bli så kort och lyckosam som möjligt. Trevlig läsning!

God chefsrekrytering är avgörande

När man arbetar med chefsrekrytering är det viktigare än någonsin att rätt person hamnar på rätt plats, inte bara för företaget utan för alla som arbetar där och vill ha bra ledning.

Stor människokännedom och erfarenhet av olika organisationer är viktigt när man arbetar med att rekrytera chefer. Det finns många sätt att rekrytera. En del företag väljer psykologiska test med hjälp av AI och det finns de som väljer magkänsla.

En rekryterare i USA hade sin egen metod. Han bjöd ut de sökande på lunch. När de satte sig vid bordet samtalade de om allt annat än jobb. När maten sedan kom in var kandidaten avspänd och öppen. Det var då han avslöjade det rekryteraren var ute efter. Den avgörande biten var saltet. En person som saltade maten innan han ens smakade på den hade inte en chans att få jobbet.

Men det finns andra beprövade sätt att chefsrekrytera

Exempelvis går chefsrekrytering med Valegro till på mer traditionella sätt. Här har de spetsat in sig på företag inom ekonomi, finans, management och försäljning eftersom de själva har erfarenhet inom området. Men att de dessutom är hejare på hästar och golf gör väl att de har möjlighet att också se andra kvalitéer hos människor.

Att lära sig förstå och läsa av den sökande är en konst man kanske kan lära sig men det är egentligen en talang. Hur framgångsrikt man arbetar visar sig ju i hur lyckade rekryteringarna blir och om företag som letar chefer återkommer.

Transport i Stockholm är en länk till världen

Det mesta du har i din närheten har kommit dit med hjälp av transporter. Det är genom regelbundna transporter som du får möjlighet att förgylla din vardag med både lokala och globala inslag.

Du går i din lokala livsmedelsbutik i Stockholm och kryssar av det ena föremålet efter det andra på din inköpslista. Tomater, check. Mjölk, check. Köttfärs, check. Även om den kommer från Irland. Har du någon gång stannat upp och tänkt på hur det är möjligt att det kan finnas så många produkter från så många olika ställen i världen på en och samma plats? Det ser dessutom likadant ut i alla andra livsmedelsbutiker i landet, och även de flesta i hela världen. Svaret är naturligtvis tack vare transporter. Det är tack vare alla flitiga lastbilschaufförer, piloter och styrmän som varor kan transporteras över land och hav. Ända hit till Stockholm så att du kan plocka mat från hela världen.

Krävs hållbara transportlösningar

En transport i Stockholm är med andra ord som en länk ut till resten av världen. Ibland kanske bara några kilometer bort, ibland kanske hundratals mil. Det är fantastiskt hur vår planet binds ihop av transporter på det sättet. Hur vi alla är beroende av varandra. Det är förstås också en utmaning. Det gäller att människan hittar en hållbar lösning på transportberoendet så att inte planeten får lida vårt beroende. Transporter är förstås i grunden bra, men kan behöva effektiviseras så att vi kan fortsätta handla varor från andra länder även i framtiden.

Effektivisera kommunikationen genom Playipp

För att kommunicera snabbt och effektivt behövs digitala lösningar du kan lita på. Playipp ger dig allt du behöver inom ljud, bild och övrig kommunikation i digitaliseringens tecken.

Vi lever i en tid där digitala lösningar är allt. Inte bara en del eller hälften, det är allt. Du är själv ett exempel just nu. Du läser nämligen den här texten på din dator, mobiltelefon eller surfplatta. På så sätt tar du del av digital kommunikation. Du tar här och nu emot ett budskap från en avsändare som skickat iväg det på elektronisk maner. Det du just nu gör är att ta del av någonting som är spetskompetensen hos Playipp. De är experter på kommunikation digitalt. Framför allt på plattformar inom en och samma verksamhet. Platser där man snabbt och enkelt behöver kunna kommunicera med varandra utan att fördröja arbetet.

Playipp skapar digitala möjligheter

Tiderna är liksom förbi när man sprang upp och ned för trapporna på kontoret bara för att fråga sin kollega om han eller hon vill gå på lunch eller om hen har fått informationen de behövde för att starta upp det nya projektet. Du vill kunna nå din kollega med en elektronisk kommunikation på en säker plattform och få ett snabbt svar. Det går inte utan digitala lösningar, och det kommer inte bli bra utan Playipp. Du har inte tid för långsamma lösningar som inte ligger i linje med tiden. Det har ingen. Digitaliseringen är här och nu och i framtiden. Missa inte när det sker.

En arbetsbänk på hjul är mycket praktisk

Ska du göra ett jobb bredvid en tung maskin kan du lätt flytta med dig en arbetsbänk på hjul dit. Du arbetar flexibelt och slipper bära saker fram och tillbaka och byter lätt arbetsställe.

Inom industri och verkstad förekommer det ofta ganska tuff hantering. Det kan vara tunga varor och bordet måste tåla både hög belastning och kemiska medel, oljor och smuts. Man måste välja en robust arbetsbänk, och då bör man ta till lite extra när det gäller den rekommenderade maxvikten, så att man inte riskerar olyckor. Ska varor förflyttas måste man tänka lite extra på ergonomin också.

Välj arbetsbänk med tanke på ergonomin

Den som jobbar vid arbetsbänken ska ha en bra arbetsmiljö, så att man inte skadar ryggen. Det finns modeller som är höj- och sänkbara, så att både korta och långa människor kan turas om att jobba vid samma bänk. En arbetsbänk på hjul är otroligt praktisk för att man inte ska behöva lyfta saker och bära dem runt när man arbetar på flera olika platser i fabriken.

En arbetsbänk på hjul ska ha en tålig yta, så att den också är lätt att torka av och hålla ren. Man kan ofta välja tillbehör att komplettera sin arbetsbänk med, så välj en modell som passar för dina behov. Bland det viktigaste är att arbetsytan är stor nog, så att man får plats att göra alla moment som behövs och att man får plats med sina saker. Då slipper man onödiga lyft och arbetar effektivt.

Redovisningsbyrå i Stockholm gör allt mycket enklare

Vem kunde tro det skulle vara så svårt att ha eget företag. Det spelar ingen roll om det är stort eller litet. Lämna över det till en redovisningsbyrå i Stockholm som gör det enklare att ha eget.

Alla dessa måsten som måste göras. En hel to do-list, och nästan allt är pappersarbete. Var det så här det skulle bli när man hade eget företag? Det finns mycket fint och väldigt mycket roligt med det. Men detta arbetet driver en till vansinne. Siffror överallt, det ska räknas, lämnas in, och det ska vara rätt. 

Så mycket enklare att lämna över det till proffsen. För när det börjar kännas tråkigt att jobba på grund av det, då finns det inget att vänta på. Det finns fler än en bra redovisningsbyrå i Stockholm man kan vända sig till. 

Ser till att allt är rätt med hjälp av en redovisningsbyrå

Ni vet den där känslan när man har något som måste lämnas in. Det måste vara rätt för att inte något ska gå fel. Lite så är det med redovisningen. När man anlitar ett företag är det inget man behöver oroa sig över. De har full koll på alla papper. Var, när och hur de ska lämnas in. Du behöver inte oroa dig för att ha skrivit en siffra fel. Eller den ständiga undran, var det idag, eller var det imorgon? För de har koll på allt. Spara alla papper och lägg det ordningsamt, så åker du till redovisningsbyrån och lämnar in det när det behövs.

Hitta jobb med tjänsten rusta och matcha

Det är inte nyttigt att vara arbetslös för länge, och då gäller det att hitta nya metoder för att bryta mönster. Med tjänsten rusta och matcha hos Arbetsförmedlingen kan du äntligen få jobb.

Arbetslöshet kan göra vem som helst galen. Du får kämpa för att dagarna inte ska se likadana ut. Det dröjer inte länge förrän du sitter där i underkläder och ett fläckigt linne och äter nudlar direkt ur kastrullen. Det är inget lyxliv att vara arbetslös och bara komma ut ur huset när du ska gå på möten hos Arbetsförmedlingen. Men när du väl är på Arbetsförmedlingen kanske du kan ta del av den nya tjänsten rusta och matcha. Det kan mycket väl vara så att det är den metoden som bryter mönstret av arbetslöshet och gör att du hittar ett nytt jobb. Ett jobb som ger dig mening, sysselsättning och framför allt en inkomst så att du kan byta nudlarna mot mer näringsrik kost.

Tjänsten rusta och matcha gör dig förberedd

Det som är bra med “rusta och matcha” är att du får målinriktad hjälp med att få ett jobb. Istället för att sitta och söka massa meningslösa jobb som du ändå saknar behörighetskrav för så får du möjlighet att förvärva dig kunskaper som du kommer ha nytta av. Du får till exempel lära dig hur du ska göra som bäst ifrån dig på intervjuer. Du får också nya kontakter och möjlighet att göra studiebesök på arbetsplatser. Därefter matchas du med det jobb som passar dig bäst.

Ekonomisk hjälp eller hjälp med ekonomi?

När man är företagare och har en verksamhet som går bra är det inte alltid enkelt att hinna med administration. Att frigöra tid för själva verksamheten är viktigare. Vad gör man för att hinna?

Att driva ett eget företag är oftast roligt och stimulerande. Känslan av att vara sin egen chef är skön. Att lägga många timmar på verksamheten är sällan något negativt även om man kan bli lite trött och stressad emellanåt. Förhoppningsvis är jobbet något man är intresserad av och duktig på.

Egen firma kräver också en hel del administration. Beroende på vilken typ av verksamhet man driver kan den delen variera. Det kan vara enkelt eller ta en hel del tid. Det kan innebära att man måste handskas med löner och liknande. Det är inte alltid vare sig roligt eller lätt att hinna med den typen av jobb efter en full arbetsdag i verksamheten.

En pålitlig affärspartner är guld värd

Har du svårt att hinna med? Vill du gärna ha lite fritid och tänka på annat än rörmokeri eller skoaffärer? Hur skulle det kännas att låta DOER Ekonomi & Redovisning AB ta hand om din administration? Om tanken låter lockande ska du ta kontakt och höra hur de tror att de kan hjälpa dig.

Det finns ett antal uppgifter som du faktiskt kan lämna bort. Du kan frigöra tid till annat och du är trygg i att administrationen blir korrekt utförd. Allt ifrån löpande bokföring till löner och årsbokslut kan en pålitlig firma göra.

Visselblåsarna blåser liv i demokratin

En whistleblower är en person som avslöjar missförhållanden eller orättvisor från insidan. Det kräver både mod och strategi och det är viktigt att det finns ett skydd för visselblåsare.

Watergate är ofta det största exemplet när man talar om avslöjanden, ett journalistiskt arbete som tvingade fram president Richard Nixons avgång i USA. Men en journalist klarar sällan ett sådant avslöjande på egen hand. Journalisten behöver hjälp av människor från insidan som kan, men framför allt vågar, berätta om missförhållanden, hemligheter och korruption innan informationen kan träda fram i ljuset. De behöver hjälp av en visselblåsare. En så kallad “whistleblower”. En sådan är en person som sätter värden som demokrati och rättvisa före sitt eget välmående. Någon som är beredd att stå upp, skilja sig från mängden och gå mot strömmen och berätta att någonting pågår bakom kulisserna, och det som sker är allt annat än okej.

Världens kändaste whistleblower

Det finns ett namn som är mer berömt än något annat när det kommer till visselblåsare i historien. Edward Snowden. Han är ingen journalist, utan arbetade inifrån på den amerikanska myndigheten National Security Agency, NSA. En myndighet som ägnar sig åt viss övervakning.

Massiv övervakning, för att vara exakt, visade det sig när Snowden gick rakt emot sin arbetsgivare och avslöjade för världen att USA spionerade så väl på civilpersoner som andra länder och dess myndigheter. Han bröt lagen och svek uppdraget på sitt arbete, men han ansåg att värdet av att världen får veta vad som sker i skymundan väger över hans egna behov.

Whistleblowers behöver skydd

Snowden tvingades i landsflykt. Han tvingades lämna sitt hus och sin familj på Hawaii och hamnade till slut i Ryssland där han fick politisk asyl. I egenskap av whistleblower hade han gjort ett val. Han kände att det var det enda valet han hade, och framför allt att det var rätt val. Vi kommer aldrig att få reda på sådana hemligheter som Snowden avslöjade om människor inte har modet att träda fram.

Och för att ha modet krävs att de får rätt skydd. Att de behandlas som hjältar som vågar tala om när någonting inte står rätt till, istället för att straffas och låsas in. Ingen ska exempelvis behöva vara rädd för att larma om missförhållande på sitt jobb för att man är rädd att få sparken. Ibland kan det till och med vara din skyldighet att göra så.

Gör livet på kontoret lite enklare

När man jobbar på kontor och man ska hålla på med olika dokument kan det ibland kännas som att hitta en nål i en höstack. Med hjälp av ett ärendehanteringssystem blir livet på kontoret bättre.

Få tid över till annat än att bara leta efter olika dokument och ärenden som behöver fixas.
När man använder sig av ett ärendehanteringssystem sköter det alla påminnelser och var du har de olika dokumenten. Det går även att göra notiser på det om man t.ex. har ett brådskande ärende. När du och ditt kontor har lärt er hur systemet fungerar kommer ni kunna spara mycket tid och pengar på det. Slipp stressen över att behöva minnas alla förfrågningar och beställningar. Ett ärendehanteringssystem passar de flesta företag och branscher. Det är nästan ett måste när man jobbar med ett administrativt jobb.

Vad ska man välja?

När ni väljer system vill ni ha något ni kan utvecklas med. Att välja ett företag som har fler kunder är att rekommendera, då sitter de högst troligt på ett större kapital och arbetar för att hela tiden utveckla sitt system. Att välja ett system som är skräddarsytt för just er kan bli väldigt kostsamt, både då det tar tid och kostar mycket pengar. Det är istället bättre att välja ett system som passar er och som kan utvecklas med er.

När ni ska köpa ett ärendehanteringssystem skriv då gärna upp en lista innan på vad ni vill ska finnas med. Där finns flera olika företag att välja mellan. Kolla upp för- och nackdelarna samt hur mycket de arbetar för att utveckla deras system. När ni hittat ett företag som ni kan tänka er, kolla då även upp så att de har erfarenhet och ger den support som kan behövas. Väljer man ett av de större företagen har de oftast en väldigt stor support och har arbetat och utvecklat sitt system i över 20 års tid – ett välbeprövat system. Hitta rätt system för er.

Få mer tid över till annat.

Gör kontoret gladare och slipp alla post-it lappar. Gör livet på jobbet lite enklare helt enkelt. Få reda på vem som ska göra vad, samt hur och när det ska göras. Med hjälp av ärendehanteringssystem faller inget ärende mellan stolarna. Ni får mer tid över till annat och slipper vara beroende av era medarbetare. Vilket innebär att ni får gladare kontorsmedarbetare och att det blir roligare att gå till jobbet. Läs mer om ärendehanteringssystem på denna hemsida: ärendehanteringssystem.nu

Neonskylten – en klassiker i uppdaterad form

Neonskylten – en klassiker i uppdaterad form. Men, vad hände egentligen med den äldre modeller? I början av 1900-talet så slog neonskylten igenom på bred form. Det hela startade i Paris och spreds sedan till varje större stad värd namnet i Europa. Så även till Stockholm.

Faktum är att reklamskyltar i allmänhet och neonskyltar i synnerhet snabbt blev en del av den arkitektoniska utvecklingen i vår huvudstad. Överallt syntes ljusskenet från olika fasader där företag, genom neonskyltar, gav sig tillkänna för medborgarna. Detta skapade ett modernt intryck till en stad i en förvandling.

I Stockholm såg man den enorma, rörliga Stomatol-skylten vid Katarinahissen, man såg Dagens Nyheter-skylten och överallt kunde man se biografer – Draken; Sveriges vackraste skylt enligt många! – restauranger, butiker och olika företag använda sig av neonskyltar för att markera sin närvaro. Marabou, Lipton, Pommac – samtliga dessa företag visade sig längs Kungsgatan och mot Stureplan: neonskylten var en självklarhet och gav Stockholm en identitet som storstad.

Stockholm hade taktpinnen – men tappade den. Varför? Det enkla svaret är att inställningen till allmän reklam förändrades. Där vi tidigare – fram till 50-talet – såg reklam som någonting häftigt så förändrades den allmänna inställningen. Varför skulle man påtvingas en massa reklam och en massa blinkande skyltar varje gång man steg utanför dörren. Det blev omodernt med neonskyltar i Stockholm och många av de som tidigare gett staden ljus under kvällarna plockades bort eller släcktes.

Det hela föll i glömska. Istället för neon så började man använda sig av vanliga skyltar där endast bokstäver var skrivna. Fullt fungerande – men inte alls lika roligt. Därför är det glädjande att se förändringens vindar igen. Neonskylten har gjort comeback – men i en ny tappning. Numera så använder man sig av neonskyltar med led-teknik och det har stora fördelar.

Neonskyltar med energisnål led-teknik

Neonskyltar var på alla sätt och vis ett häftigt inslag i en stadsmiljö. Dels så gav de ljus – av alla tänkbara färger – och dels så gav de också unika intryck till företagen som använde sig av dem.

Hur och varför? Jo, för att just skyltar av neon var ytterst formbara. Man kunde forma dem till egentligen vilket typsnitt och vilken form som helst; det skapade en kreativitet och en möjlighet för företag, för tidningar, för restauranger, caféer och andra verksamheter att visa upp sig för alla. En skylt gav en chans att visa sig unik på ett helt annat sätt än vad dagens skyltar mäktar med. Eller?

Sanningen är alltså den att neonskylten är tillbaka och att den har exakt samma fördelar som föregångaren. Led Tekniken möjliggör samma kreativa formgivning, samma experimenterande med ljus och samma unika uttryck – men där allt blir avsevärt mycket billigare. Neonskylt med energisnål led-teknik sparar pengar och de ger samtidigt samma tydliga möjligheter att skapa en unik profil för ett företag.

Neonskyltar är konstverk för alla

Detta är ytterst välkommet. Städer behöver ljus och de behöver den häftiga upplevelsen av olika ljus- och färger under kvällarna. Den stora fördelen nu är att det inte behöver kosta så mycket och att driften dessutom blir säkrare och enklare. Led-tekniken har fört neonskylten till framtiden och det ger städer – Stockholm framförallt – en chans att bjuda på det lilla extra igen.

Att inkludera neonskyltar i den arkitektoniska stilen ger definitivt ett mervärde och skapar en känsla av en stad full av liv, vitalitet och en egen känsla. Säga vad man vill om reklam och marknadsföring, men håll med om att man hellre väljer en snygg, väldesignad och upplyst skylt än en aggressiv gåpåig reklam på Tv eller på radion. En välplanerad skylt är till mångt och mycket ett konstverk, med den tydliga fördelen att den är tillgänglig för alla. Såväl under dag som under natten.