Högpresterande team – ingen självklarhet trots högpresterande individer

Receptet för ett högpresterande team är inte så enkelt som att bara lägga ihop några högpresterande medarbetare. Det krävs betydligt mer arbete än så.

Om du sätter ihop en grupp mycket ambitiösa, högpresterande medarbetare i ett gemensamt projekt, visst borde då resultatet bli fantastiskt på mycket kort tid? Det är inte säkert. Det är nämligen en helt annan sak att vara en del av ett högpresterande team, som att vara framgångsrik på egen hand.

Som chef, personalchef eller arbetsledare är detta något du behöver vara medveten om. Det är lätt att fokusera på medarbetare som upplever svårigheter i arbetet, och räkna med att de högpresterande medarbetarna kommer sköta sig själva. Det är nämligen inte säkert att arbetet kommer flyta så friktionsfritt i den där supergruppen du satt ihop.

Låt en konsult hjälpa dig utveckla högpresterande team

När det kommer till att få ett arbetslag bli det högpresterande team alla inblandade önskar sig, kan det vara värt att ta hjälp av en extern konsult. Särskilt om gruppen i fråga ska arbeta på ett mycket högprofilerat uppdrag för företaget. I affärsvärlden finns sällan utrymme för några större misstag.

När du väljer konsult för detta utvecklande arbete, bör du hålla utkik efter någon som vet vikten av att alltid sätta individen i fokus. Undvik färdigpaketerade lösningar, där alla arbetsplatser och individuella medarbetare förväntas fungera på samma sätt. Särskilt när det gäller drivna och kompetenta personer är det extra viktigt att ta hänsyn till de individuella egenheter som kan sätta käppar i hjulen för teamet.