Tänk på detta innan du ska köpa en aluminiumdörr

En snygg entré är en viktig del i det första intrycket av ett hus. Det gäller för såväl företag som för privatpersoner. Vill man ha en robust ingång är aluminiumdörr ett bra val, och för många företag är det förstahandsvalet för deras lokaler.

Stål eller aluminium?

Många som funderar på att köpa en aluminiumdörr, funderar också på en ståldörr.Det finns för- och nackdelar med båda materialen. Väljer man stål för man en än mer robust ingång, med stor motståndskraft. Det kan vara det bästa valet om man prioriterar säkerhet. Kanske har man en verksamhet i en utsatt bransch med lokaler i centrala Stockholm, till exempel. Det här är ett vanligt val hos bland annat industrier, skolor, sjukhus och andra offentliga verksamheter. Nordab Glas är ett mycket kunnigt företag i dessa frågor.

Men en aluminiumdörr har också sina fördelar. Den har viss motståndskraft (inte lika mycket som stål, dock), och kan i regel anpassas i högre grad. Ställer man högre krav på design är aluminiumdörr troligtvis det bättre valet. Dessutom är materialet bra för isolering och praktiskt ur ett funktionellt perspektiv.

En annan fördel med aluminium är att det är relativt enkelt att återvinna. Inte minst i jämförelse med stål. Dessutom är det näst intill underhållsfritt vilket inte bara är bekvämt, utan i sig också besparar miljön. Det är också lättviktigt – stål väger ungefär tre gånger mer.

Saker som är bra att ha i åtanke

Det finns ett antal saker som är bra att tänka på innan man gör sitt köp. Till exempel:

  • Se till att din aluminiumdörr är i en stilren och tidlös design. Det finns givetvis inga rätt eller fel, men ett säkert kort är att gå på det tidlösa. Annars finns en risk att dörren behöver bytas snabbare än vad som hade varit nödvändigt. Installerar du dörren på ett bostadshus kan dessa saker även påverka spekulanternas budvilja vid en eventuell försäljning.

  • Undersök närmare om det fins krav på säkerhets- eller brandklassade partier. Leder dörren till en industri i Stockholm, eller ett bostadshus ute på glesbygden? Gå igenom dessa krav innan du bestämmer dig för ett köp.

  • Ska dörren kunna öppnas med knapp? Det här kan vara nödvändigt om det är en offentlig byggnad i till exempel Stockholm. Om det är till ett fristående bostadshus är det sannolikt inget du behöver fundera på.

  • Behöver du anlita en konsult för att få fram korrekt förfrågningsunderlag eller en arkitektritning?

  • Titta på flera företag innan du bestämmer dig. Kolla deras produktsortiment och bedöm dem på andra relevanta faktorer. När du har ett bra förfrågningsunderlag kan du ta kontakt med flera olika företag. På så vis kan du ställa dem mot varandra för att se vad priserna ligger på. Titta inte bara på totalpriset dock, utan se till att faktiskt se på vad som ingår. Genom att jämföra offerter kan du dessutom säkerställa att du betalar ett marknadsmässigt pris. Ska du beställa dörren i en större stad som Stockholm eller Göteborg till exempel, har du sannolikt ganska många företag att välja mellan.